SUA exportă mai mult gaz în Europa decât Rusia

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, SUA a întrecut exporturile de gaz natural ale Rusiei către Europa.

Uniunea Europeană a fost puternic dependentă de importurile de gaz rusesc, care a fost folosit în mare parte pentru încălzirea locuințelor și generarea de electricitate, însă acest lucru s-a schimbat odată cu invazia Rusiei din Ucraina.

Pe fondul războiului continuu din Ucraina și a sancțiunilor impuse de Occident asupra Kremlinului, Europa a căutat alternative, precum exportul de gazul natural lichefiat din SUA și țări arabe pentru a înlocui aprovizionarea din Rusia.

După ce Gazprom a redus livrările prin Nord Stream, cea mai mare conductă a sa către Europa, și a întrerupt transporturile către țări care nu au respectat noile condiții de plată, cifrele Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) arată că, în luna iunie a acestui an, blocul comunitar a achiziționat mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din SUA decât gazul prin conducte livrat de Rusia.

Se estimează că vor crește transporturile de GNL pe cale maritimă cu 15 miliarde de metri cubi în acest an.

Uniunea Europeană și Marea Britanie au început să înregistreze un nivel record al importurilor de GNL încă din aprilie, datorită prețurilor mai mari în Europa, comparativ cu Asia, în mare parte din Statele Unite, a spus EIA la începutul acestei luni.

Astfel, în aprilie 2022, cinci țări europene — Franța, Spania, Regatul Unit, Olanda și Polonia — au reprezentat 54,1% din totalul exporturilor de GNL din SUA, au arătat datele Departamentului de Energie al SUA la începutul acestei luni.

În ciuda exportului record de gaz natural lichefiat din SUA, Europa se va confrunta în continuare cu probleme de aprovizionare în această iarnă dacă nu va lua măsuri de conservare a acestui tip de energie, spun analiștii și AIE.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii