SUA eliberează UE de dependența energetică de Rusia

SUA va livra Uniunii Europene gaz natural lichefiat pentru a înlocui o treime din importurile de gaze ale UE din Rusia.

După cum anunțam de ieri, la Bruxelles se decide, în aceste zile, viitorul energetic și strategic al Europei, în fața amenințării războinice a Rusiei. Acordul SUA-UE privind înlocuirea cu gaz natural lichefiat furnizat de americani a o treime din importurile de gaze din Rusia reprezintă cel mai important pas făcut până acum pe calea desprinderii Europei din dependența energetică de vecinul transformat abrupt, în ultima lună, din partener fățarnic în dușman pe față.

Statele Unite și Comisia Europeană au anunțat, la Bruxelles, crearea unui grup operativ comun pentru securitate energetică. Statele Unite se vor strădui să asigure, inclusiv prin colaborarea cu partenerii internaționali, volume suplimentare de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru piața UE de cel puțin 15 miliarde de metri cubi în 2022, cu creșteri preconizate în continuare, informează Casa Albă.

”Putin a utilizat resursele Rusiei pentru a-și constrânge și manipula vecinii. A folosit profiturile pentru a-și construi mașinăria de război”, a declarat președintele Joe Biden, în capitala Europei.

La rândul său, Comisia Europeană se angajează să colaboreze cu statele membre ale UE pentru a asigura o cerere stabilă de GNL suplimentar din SUA, până cel puțin în anul 2030, de aproximativ 50 de miliarde de metri cubi pe an. Acest volum ar reprezenta o treime din importurile anuale ale UE din Rusia.

UE s-a angajat, în urma războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei,  să reducă dependența de gazul din Rusia cu două treimi în acest an, prin creșterea importurilor din alte surse și stimularea energiei regenerabile.

H. Blidaru

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *