Avioane americane survolează strâmtoarea Taiwan, pe fondul tensiunilor cu China

Un avion de recunoaștere P-8A Poseidon al marinei americane a survolat vineri strâmtoarea Taiwan, într-o demonstrație a „angajamentului SUA pentru un Indo-Pacific liber și deschis”.

„Un P-8A Poseidon al marinei americane a tranzitat strâmtoarea Taiwan în spațiul aerian internațional pe 24 iunie. Statele Unite vor continua să zboare, să navigheze și să opereze oriunde permite dreptul internațional, inclusiv în strâmtoarea Taiwan. Prin operarea în Strâmtoarea Taiwan în conformitate cu dreptul internațional, Statele Unite susțin drepturile și libertățile de navigație ale tuturor națiunilor. Tranzitul aeronavei prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite față de un Indo-Pacific liber și deschis”, se arată în comunicatul aviaţiei americane.

Acțiunea vine la doar câteva zile după ce 29 de avioane de război chineze au intrat în zona de identificare a apărării aeriene, declarată de Taiwan, a transmis Comandamentul Indo-Pacific al armatei SUA, într-un comunicat.

Statele Unite vor continua să zboare, să navigheze și să opereze oriunde permite dreptul internațional, inclusiv în strâmtoarea Taiwan.

Marți, Ministerul chinez al Apărării a informat că cele 29 de avioane ale Forțelor Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare erau avioane de luptă, avioane de avertizare timpurie și control, avioane de război electronic, avioane antisubmarin, avioane de informații electronice și avioane de realimentare în aer.

Acesta a fost al treilea cel mai mare număr zilnic de avioane chinezești care au intrat în zona de identificare a apărării aeriene autodeclarată de Taiwan de la începutul anului și vine la mai puțin de o lună după ce China a trimis 30 de avioane de luptă într-o misiune similară. Problema Taiwanului a fost în prim-planul relațiilor dintre SUA și China în ultimele luni.

Tensiunile dintre Washington, care s-a angajat să susțină apărarea insulei, și Beijing în legătură cu Taiwanul au ieșit la iveală, cel mai recent, la începutul acestei luni, când comandanţii din domeniul apărării s-au întâlnit la conferința de apărare Shangri-La Dialogue din Singapore. Taiwanul și China continentală au fost guvernate separat de când naționaliștii învinși s-au retras pe insulă, la sfârșitul războiului civil chinez, în urmă cu peste 70 de ani.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Arhivă

Facebook

Comentarii