SUA: Inflația amenință realegerea lui Biden

Inflația, care începuse să scadă anul trecut, este din nou pe trend ascendent în SUA, ceea ce provoacă îngrijorări președintelui democrat, Joe Biden, arată, într-o amplă documentare, G4Media.

Cele mai noi date statistice, anunțate ieri, indică o creștere neașteptată a inflației. Pornind de la fructele și legumele din magazine, până la biletele de concert și electrocasnice, prețurile au început din nou să crească.

O creștere mare se înregistrează, de asemenea, pe piața de combustibil și locuințe. Prețurile la benzină au crescut, în SUA, cu 1,7%, spre exemplu. Asigurările auto, cheltuielile cu serviciile, îmbrăcămintea și asigurările medicale au crescut și ele.

În cifre oficiale, aceste prețuri de consum au crescut cu 3,5% față de anul trecut, chiar mai repede decât se așteptau experții.

Acest trend, spun analiștii, va forţa banca centrală a SUA – Rezerva Federală – să menţină ratele dobânzilor mai ridicate pentru mai mult timp, posibil până anul viitor.

Reaccelerarea inflației, la pachet cu creșterea prețurilor de consum și rate mari ale dobânzilor pentru împrumuturi, i-ar putea pune probleme lui Joe Biden în cursa electorală, atrag atenția analiștii economici.

Avantaj nesperat pentru Trump

Potrivit New York Time, Biden și consilierii săi se așteptau ca inflația să scadă, pentru a oferi o gură de oxigen consumatorilor americani și pentru a încuraja Rezerva Federală să reducă ratele dobânzilor. Această reducere ar ajuta la reducerea costurilor de împrumut pentru credite ipotecare, împrumuturi auto și alte credite de consum.

Biden s-a concentrat în special pe cumpărătorii de locuințe, inclusiv pe alegătorii tineri. Aceștia fac eforturi mari să-și permită prețurile mari la locuințe, ratele ipotecilor navigând în jurul valorii de 7%.

“Am un plan de a reduce costurile pentru locuințe – prin construirea și renovarea a peste două milioane de case – și fac apel la corporații, inclusiv la comercianții de produse alimentare cu amănuntul, să folosească profiturile record pentru a reduce prețurile”, a declarat, ieri, președintele Joe Biden, care pare să se confrunte acum cu o mare frână electorală, economia.

Noua situație îl avantajează nesperat pe Donald Trump, care l-a criticat constant pe Biden pentru creșterea rapidă a prețurilor, cât și pentru costurile ridicate ale împrumuturilor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *