SUA: China ar fi ajutat Rusia în eludarea sancțiunilor occidentale și a furnizat tehnologie militară pentru conflictul din Ucraina

Un nou raport al serviciilor de informații americane, desecretizat joi, a ridicat îngrijorări cu privire la presupusele acțiuni ale Chinei. Potrivit acestuia, Beijingul ar fi ajutat Rusia să eludeze sancțiunile occidentale și ar fi trimis tehnologie militară, dar și cu dublă utilizare pentru a susține conflictul din Ucraina. Informațiile, publicate de către Evaluarea Biroului Directorului pentru Informațiile Naționale (ODNI) preluate de Reuters, au fost făcute publice de către comitetul permanent pentru informații al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA.

Raportul se bazează pe date vamale referitoare la companii chineze din domeniul apărării, care indică faptul că Beijingul furnizează echipamente militare către Rusia, inclusiv echipamente de navigație, tehnologie de bruiaj și piese pentru avioanele de luptă. Deși China a negat în repetate rânduri aceste acuzații, informațiile din raportul ODNI indică opusul.

Un aspect semnificativ menționat în raport este faptul că Beijingul și Moscova au trecut la decontarea comerțului bilateral în monedă chineză și au început să utilizeze sisteme autohtone de plată pentru tranzacții financiare. În plus, China a sporit importul de energie din Rusia, inclusiv petrol și gaze redirecționate din Europa.

Autoritățile americane și-au exprimat îngrijorarea cu privire la transferul de echipamente „cu dublă utilizare” din China în Rusia, fără a avea totuși dovezi clare privind livrarea de ajutoare militare letale.

Pe de o parte, raportul ODNI subliniază necesitatea ca SUA și aliații să monitorizeze și să evalueze cu atenție acțiunile Chinei și Rusiei în ceea ce privește transferul de tehnologie militară și respectarea sancțiunilor internaționale. Pe de altă parte, el arată, de asemenea, importanța unor surse de informații mai variate și detaliate pentru a obține o înțelegere mai cuprinzătoare a situației.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *