SUA insistă pentru armistițiu în Gaza

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se află în turneu în Orientul Mijlociu, în încercarea de a negocia un armistiţiu de câteva săptămâni în războiul din Fâşia Gaza, relatează News.ro.

Discuțiile s-au intensificat în ultimele zile, în contextul unei vizite a directorului Mossad în Qatar, mediator alături de Egipt şi Statele Unite. Inclusiv Hamas a inclinat spre un armistiţiu de câteva săptămâni.

Dar liderul Hamas, Ismail Haniyeh, acuza acum Israelul de ”sabotarea” acestor negocieri, printr-o operaţiune de anvergură la Spitalul al-Shifa, în oraşul Gaza.

ONG-uri şi agenţii ONU trag neîncetat semnalul de alarmă al unui risc iminent al foametei în enclavă, mai ales în nord, unde mai trăiesc aproximativ 300.000 de oameni, din cauza unei îngreunări a accesului ajutoarelor umanitare.

În faţa acestei urgenţe umanitare, mai multe ţări organizează paraşutări sau au deschis un culoar maritim din Cipru, însă subliniază că aceste căi de aprovizionare nu pot înlocui drumurile.

În afara foametei, comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea și faţă de consecinţele unei operaţiuni israeliene în extremitatea sudică a enclavei, în care se află aproximativ 1,5 milioane de palestinieni, refugiaţi de război.

Statele Unite exercită presiuni asupra aliatului lor israelian să evite un asalt generalizat în sud, iar Canada a anunțat că nu va mai trimite armament în Israel.

Antony Blinken efectuează acest turneu în Orientul Mijlociu la întoarcerea dintr-un turneu în Asia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *