SUA: Calculele politice din Congres amână iar ajutorul pentru Ucraina

Casa Albă a cerut, ieri, senatorilor americani să ajungă la un acord privind ajutorul esenţial pentru Ucraina, pe fondul unor informaţii potrivit cărora Donald Trump caută să împiedice orice progres în acest dosar, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Potrivit media americane, Trump îi determină pe republicani să se opună unui acord pentru a-l priva pe rivalul său, preşedintele democrat Joe Biden, de o victorie politică înaintea alegerilor din noiembrie.

În ultimele săptămâni, aleşii republicani au pus presiune pe administraţia Biden, legând orice nou ajutor pentru Ucraina de măsuri mai stricte împotriva imigraţiei, una din temele de campanie ale lui Donald Trump.

În ultimele zile, senatori republicani şi democraţi păreau că sunt pe punctul de a încheia un acord, remarcă AFP.

Totuşi, discuţiile celor două partidine din Senatul american cu privire la un acord privind securitatea frontierelor – pe care unii republicani l-au pus drept condiţie pentru continuarea ajutorului acordat Ucrainei – au atins un punct critic, au declarat unii legiuitori.

Un grup restrâns de senatori încearcă de luni de zile să ajungă la un acord pentru a rezolva problema fluxului de migranţi care traversează frontiera dintre SUA şi Mexic.

Însă efortul lor s-a lovit recent de o opoziţie tot mai mare din partea republicanilor afiliaţi cu Donald Trump, candidatul principal la nominalizarea partidului lor pentru alegerile prezidenţiale.

Bugetul destinat ajutorului pentru Ucraina s-a epuizat din cauza lipsei unui acord în Congres, în timp ce Kievul este din ce în ce mai îngrijorat de lipsa ajutorului din partea SUA şi de asemenea din partea Uniunii Europene, principalii săi susţinători.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *