SUA au trimis Kievului rachete ATACMS

Transportul de rachete ATACMS a sosit la Kiev „luna aceasta” și a venit la cererea directă a preşedintelui Joe Biden, în februarie, a declarat Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Rachetele ATACMS fac parte din ultimul pachet de ajutor pentru Ucraina, care a fost trimis la 12 martie (în valoare de 300 milioane de dolari).

Potrivit CNN, SUA au trimis aceste rachete în secret, la cererea Kievului, pentru a menține securitatea operațională pentru Ucraina.

Rachetele au fost folosite deja pentru prima dată de ucraineni pe data de 17 aprilie, fiind lansate împotriva unui aerodrom rusesc din Crimeea. La scurt timp, rachetele au fost, din nou, folosite în lupte, pe frontul de est, spun oficiali americani.

În septembrie anul trecut, SUA au trimis rachete ATACMS, dar model mai vechi, cu rază medie de acțiune, din teama de a nu fi folosite pentru a ținti teritoriul rusesc și, astfel, să se ajungă la escaladarea conflictului.

S-a constatat însă că Rusia a folosit, în tot acest timp, rachete balistice cu rază lungă de acțiune – furnizate de Coreea de Nord – în lunile decembrie și ianuarie, în ciuda avertismentelor SUA, ceea ce a dus la o schimbare de opinie a Pentagonului.

Este tot mai clar acum că este vorba de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, care oferă Kievului capacitatea de a lovi ținte de la 300 de kilometri – cu aproximativ 60 km mai mult decât rachetele britanice și franceze Storm Shadow și SCALP.

Analiștii militari spun că, odată cu primirea acestor rachete și folosirea lor în lupte, armata rusă va fi nevoită să își retragă frontul, cu mult în spate.

Încă un nou ajutor militar consistent urmează să sosească acum în Ucraina, după ce preşedintele democrat, Joe Biden, a promulgat ieri pachetul legislativ de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan.

Primele noi livrări de echipamente militare americane vor pleca spre Kiev în orele următoarele, a spus Biden într-o declaraţie de presă transmisă de la Casa Albă.

„În orele următoare, efectiv în câteva ore, vom începe să trimitem Ucrainei muniţii pentru apărare antiaeriană, muniţie pentru sistemele de rachete şi vehicule blindate”, a promis preşedintele american.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *