SUA cer Azerbaidjanului să protejeze civilii din Nagorno-Karabah

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a cerut ieri Azerbaidjanului să îşi respecte angajamentele de a proteja civilii din Nagorno-Karabah şi de a permite accesul ajutorului umanitar, potrivit Agerpres.

„Secretarul de stat a vorbit din nou astăzi cu preşedintele Aliev şi a subliniat urgenţa de a pune capăt ostilităţilor, de a asigura protecţia necondiţionată şi libertatea de circulaţie a civililor şi de a asigura accesul nestingherit la acţiuni umanitare în Nagorno-Karabah”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Mii de locuitori încearcă să părăsească Nagorno-Karabah pentru a ajunge în Armenia, la o săptămână după ofensiva Azerbaidjanului în această regiune secesionistă, populată în principal de armeni.

Azerbaidjanul a deschis duminică singurul drum care duce din această regiune în Armenia, la patru zile după capitularea separatiştilor şi un acord de încetare a focului ce plasează Nagorno-Karabah sub controlul azer.

Preşedintele Aliev i-a promis lui Blinken că nu va mai avea loc nici o acţiune militară.

Mai multe ţări, inclusiv SUA, s-au declarat în favoarea trimiterii unei misiuni internaţionale în Nagorno-Karabah, ale cărei detalii nu sunt schiţate deocamdată.

„Mecanismul exact este ceva ce rămâne să fie discutat cu aliaţii şi partenerii noştri din regiune”, a spus Miller, refuzând să ofere detalii suplimentare.

Antony Blinken a vorbit în ultimele zile şi cu premierul armean Nikol Paşinian.

SUA au condus fără succes trei sesiuni de negocieri de pace între Armenia şi Azerbaidjan într-un efort de a reduce tensiunile în Nagorno-Karabah.

Armenia creştină a acuzat Azerbaidjanul, predominant musulman, că planifică o epurare etnică, dar Baku a asigurat că îi va proteja pe locuitorii din Nagorno-Karabah. 

Facebook

Comentarii

82 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *