SUA, nou ajutor militar pentru Ucraina. Rusia: „Percepem ca pe o amenințare imediată”

Statele Unite trimit în Ucraina un nou ajutor militar, în valoare de 625 de milioane de dolari, inclusiv lansatoare de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS). Rusia a criticat măsura, afirmând că riscă să escaladeze conflictul.

Președintele american Joe Biden a discutat marți cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce Ucraina continuă ofensiva în sudul și estul țării pentru a elibera zonele ocupate de Rusia după invazia din 24 februarie. Zelenski a declarat că forțele sale au obținut câștiguri „rapide și puternice” și au recucerit „zeci” de sate pe cele două fronturi de luptă.

SUA oferă iar ajutor militar pentru Ucraina

Biden, căruia i s-a alăturat în apel vicepreședintele Kamala Harris, a subliniat sprijinul continuu al Washingtonului pentru Kiev. Biden „s-a angajat să continue să sprijine Ucraina în timp ce se apără de agresiunea rusă, atât timp cât va fi nevoie”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Pachetul militar anunțat este primul de când Rusia a afirmat că anexează în mod oficial patru zone ocupate din Ucraina, în urma unei serii de referendumuri organizate în grabă, care au fost condamnate pentru că încalcă dreptul internațional.

Casa Albă a precizat că armele, care vor fi preluate imediat din stocurile militare americane existente, vor include încă patru lansatoare de rachete de precizie HIMARS, 32 de obuziere cu 75.000 de cartușe, 200 de vehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) și mine antipersonal Claymore.

Reacția Rusiei

Decizia SUA de a trimite mai multă asistență militară a stârnit critici din partea lui Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, care a avertizat cu privire la posibilele consecințe.

„Percepem acest lucru ca pe o amenințare imediată la adresa intereselor strategice ale țării noastre. Furnizarea de produse militare de către SUA și aliații săi nu numai că implică vărsări de sânge prelungite și noi victime, dar crește și pericolul unei ciocniri militare directe între Rusia și țările occidentale”, a declarat miercuri Antonov.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut o serie de amenințări privind utilizarea armelor nucleare în ultimele săptămâni în apărarea teritoriului rusesc.

Facebook

Comentarii

72 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *