SUA acuză Brazilia că „repetă propaganda rusă și chineză”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și-a exprimat luni recunoștința față de Brazilia pentru abordarea sa în ceea ce privește presiunile pentru încetarea ostilităților în Ucraina – un efort care a iritat atât Kievul, cât și Occidentul, și care a determinat o replică neobișnuit de dură din partea Casei Albe.

Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a refuzat să furnizeze arme Ucrainei, propunând în același timp un club de națiuni, inclusiv Brazilia și China, pentru a media pacea. Duminică, Lula a declarat reporterilor din Abu Dhabi că două națiuni – atât Rusia, cât și Ucraina – au decis să intre în război, iar cu o zi mai devreme, la Beijing, a declarat că SUA trebuie să înceteze. După ce s-a întâlnit luni cu ministrul de externe al Braziliei, Lavrov a declarat reporterilor, într-o scurtă conferință de presă, că Occidentul s-a angajat într-o „luptă destul de dură” pentru a-și menține dominația în afacerile mondiale, inclusiv în economie și geopolitică.

„În ceea ce privește procesul din Ucraina, suntem recunoscători prietenilor noștri brazilieni pentru excelenta lor înțelegere a genezei acestei situații. Le suntem recunoscători (lor) pentru că se străduiesc să contribuie la găsirea unor modalități de soluționare a acesteia”, a declarat Lavrov, stând alături de omologul său brazilian, Mauro Vieira.

Comentariile recente ale lui Lula, în special în ceea ce privește atribuirea oricărei culpe Ucrainei pentru invazia Rusiei din februarie 2022, contrazic poziția Uniunii Europene, a SUA și a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Iar orice discuție despre o încetare a focului este văzută ca o oportunitate pentru Rusia de a-și regrupa forțele pentru o nouă ofensivă.

La rândul său, Vieira a declarat reporterilor că Brazilia consideră că sancțiunile împotriva Rusiei au un impact negativ asupra economiei globale, în special asupra națiunilor în curs de dezvoltare, și că Brazilia susține o încetare imediată a focului în Ucraina.

În urma întâlnirii, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a criticat abordarea Braziliei în ceea ce privește războiul și faptul că oficialii săi s-au întâlnit personal cu Lavrov și cu Vladimir Putin, în timp ce până acum au vorbit cu oficialii ucraineni doar prin telefon.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *