SUA a trimis sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina

Ucraina a declarat joi că a primit livrări din partea SUA de sisteme de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată (HIMARS), un sistem de armament puternic cu rază lungă de acțiune care, speră Kievul, poate ajuta la schimbarea cursului invaziei rusești.

Forțele Moscovei avansează în estul Ucrainei în încercarea de a cuceri centrul industrial cunoscut sub numele de Donbas, unde Ucraina se teme că o parte din trupele sale ar putea fi încercuite de un dispozitiv rusesc de strângere a trupelor.

„Mulțumesc colegului și prietenului meu din SUA, secretarul american al apărării Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice! Vara va fi fierbinte pentru ocupanții ruși. Și ultima pentru unii dintre ei”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, despre livrarea HIMARS.

SUA a trimis sisteme de rachete în Ucraina

Ucraina spune că are nevoie de sistemele HIMARS pentru a se potrivi mai bine cu raza de acțiune a sistemelor de rachete rusești despre care spune că sunt folosite pe scară largă pentru a bombarda pozițiile ucrainene din Donbas. Washingtonul a declarat că a primit asigurări din partea Kievului că aceste arme cu rază de acțiune mai mare nu vor fi folosite pentru a ataca teritoriul rusesc, temându-se de o escaladare a conflictului. Moscova a avertizat că va lovi ținte din Ucraina pe care „nu le-a lovit încă” dacă Occidentul îi va furniza Ucrainei rachete cu rază de acțiune mai mare pentru a fi folosite în sistemele de rachete mobile de înaltă precizie.

Ucraina urmează să fie acceptată joi ca țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, o decizie care ridică moralul țării, în timp ce atacurile rusești îi epuizează pe apărătorii a două orașe din estul regiunii Donbas. Trupele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă din orașul Lysychansk, aflat pe linia frontului estic, pentru a evita încercuirea, după ce forțele rusești au capturat două așezări din sudul său, a declarat guvernatorul regional Serhiy Gaidai.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Arhivă

Facebook

Comentarii