Studiu: Companiile occidentale își desfășoară activitățile în Rusia în mod obișnuit

Un număr mare de firme cu sediul în Uniunea Europeană și în țările G7 continuă să opereze și să investească în Rusia, potrivit unui studiu privind investițiile de capital realizate de companiile occidentale.

Mai puțin de 9% din cele aproximativ 1.400 de companii din UE și G7 care aveau filiale în Rusia înainte ca Moscova să invadeze Ucraina au renunțat la cel puțin o filială din această țară până în noiembrie 2022, potrivit datelor obținute de profesorul Simon Evenett, de la Universitatea din St. Gallen, și de profesorul Niccolò Pisani, de la Institutul Internațional pentru Dezvoltarea Managementului.

Aceasta în ciuda celor mai dure sancțiuni occidentale impuse vreodată Moscovei și a relatărilor din mass-media privind multiplele ieșiri ale companiilor din țară de la începutul războiului din Ucraina.

„Aceste constatări pun sub semnul întrebării dorința firmelor occidentale de a se decupla de economiile pe care guvernele lor le consideră acum ca fiind rivali geopolitici”, afirmă autorii studiului într-un comunicat.

Companiile cu sediul în SUA au înregistrat mai multe ieșiri (sub 18%) decât cele cu sediul în UE (8,3%) și Japonia (15%). Unele dintre cele mai mari companii din lume, precum Ford, Renault, McDonald’s, Ikea și Shell, se numără printre zecile de întreprinderi occidentale care s-au retras complet din Rusia, potrivit unei liste întocmite de Universitatea Yale.

Cu toate acestea, multe altele, cum ar fi gigantul Unilever, producător de bunuri de consum, franciza americană de fast-food Subway și producătorul italian de paste Barilla au continuat să opereze în această țară. Majoritatea companiilor occidentale care rămân pe deplin active în Rusia sunt germane, potrivit studiului.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *