Stroe: România va încerca, la Bruxelles, să reducă ținta deficitului bugetar

Guvernul se pregăteşte pentru vizita la Bruxelles, unde urmează să se poarte discuţii cu Comisia Europeană, în primul rând, despre posibilitatea de a modifica ţinta de deficit bugetar a României, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

„Pregătirea vizitei la Bruxelles este elementul cheie al activităţii acestui Guvern. Discuţiile cu Comisia Europeană vor cuprinde elemente deja amintite public, primul dintre ele este posibilitatea de a reduce sau de a modifica acea ţintă de deficit bugetar şi, bineînţeles, de a agrea un plan de măsuri fiscale şi de reducere a cheltuielilor”, a afirmat Stroe, la sediul central al PNL, după întâlnirea conducerii partidului cu miniştri şi secretari de stat liberali.

Potrivit acestuia, ordonanţele cu privire la măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare vor fi emise de Guvern după ce va avea loc discuţia cu Comisia Europeană.

Întrebat dacă Guvernul va solicita la Bruxelles renegocierea ţintei de deficit bugetar a României, Ionuţ Stroe a spus: „Ne aşteptăm să existe flexibilitate din partea Comisiei. România nu este singura ţară care înregistrează probleme cu încadrarea în ţinta de deficit, există foarte mult efort din partea noastră care s-a făcut în raport cu anumite cheltuieli neprevăzute în anii precedenţi şi ne aşteptăm ca cei de la Comisie să înţeleagă lucrurile acestea şi să nu existe eventuale măsuri sau sancţiuni imediate privind neîncadrarea în ţinta de deficit bugetar”.

Discuțiile cu oficialii europeni, programate pentru săptămâna viitoare

Seria discuțiilor de la Comisia Europeană este deschisă de Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, care va ajunge la Bruxelles pe 28 august. Ministrul român va negocia cu oficialii europeni legea pensiilor speciale și legea salarizării, ambele fiind jalone în PNRR.

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, va ajunge la Bruxelles, pe 29 august. El va discuta cu reprezentanții Comisiei pachetul de măsuri fiscal-bugetare.

Un alt ministru care va purta negocieri la Bruxelles este cel al Energiei, Sebastian Burduja, care va merge pe 31 august.

După vizitele celor trei miniștri, și premierul Marcel Ciolacu va ajunge la Comisia Europeană, pe 1 septembrie, unde, conform declarațiilor sale anterioare, va încerca renegocierea țintei de deficit.

În funcție de rezultatul discuțiilor, România va primi sau nu aprobarea de a depăși ținta de deficit bugetar, stabilită în prezent la 4,4% din PIB.

Facebook

Comentarii

70 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *