Stoltenberg: Realegerea lui Trump nu ar slăbi NATO

Secretarul general al NATO a minimizat, ieri, temerile că o realegere a fostului preşedinte american Donald Trump ar putea slăbi alianţa militară occidentală, informează News.ro.

Jens Stoltenberg a declarat că nu crede că o a doua preşedinţie Trump ar pune în pericol apartenenţa SUA la NATO, relatează Reuters.

„Cred că Statele Unite vor continua să fie un aliat ferm al NATO, indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, pentru că este în interesul SUA”, a declarat secretarul general al NATO, într-un interviu acordat CNN.

Republicanul Donald Trump, un critic înverşunat al NATO când era preşedinte, a ameninţat în repetate rânduri că se va retrage din alianţă.

Trump a continuat să critice alianţa militară, afirmând chiar și în weekendul trecut, în timp ce se afla în campanie electorală, că nu crede că ţările NATO ar sprijini SUA, dacă Statele Unite ar fi atacate.

Dar tratatul NATO conţine o prevedere care garantează apărarea reciprocă a statelor membre, în cazul în care unul dintre ele este atacat.

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, Trump a făcut apel la dezescaladare şi s-a plâns de miliardele cheltuite până acum, deşi a prezentat puţine propuneri politice concrete.

Potrivit lui Stoltenberg, ajutorul american acordat Ucrainei s-a ridicat la aproximativ 75 de miliarde de dolari, în timp ce alţi membri NATO şi state partenere au oferit împreună peste 100 de miliarde de dolari.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *