Stoltenberg încearcă să convingă Turcia să aprobe aderarea Suediei la NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, astăzi, că se va deplasa în curând în Turcia pentru a discuta despre primirea Suediei în Alianţă, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

”Am vorbit cu preşedintele Erdogan în această săptămână şi, de asemenea, voi merge la Ankara în viitorul apropiat pentru a continua să abordăm modul în care putem asigura aderarea Suediei cât mai rapid posibil”, a spus Stoltenberg la Oslo, în deschiderea unei reuniuni de două zile a miniştrilor de externe din statele NATO.

Suedia şi Finlanda au solicitat anul trecut să adere la NATO, ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria. Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în faţa ”teroriştilor” kurzi refugiaţi în această ţară. În ce o priveşte, Budapesta a menţionat neînţelegeri cu Suedia privind fondurile UE.

Între timp, Finlanda a devenit, la începutul lui aprilie, al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Răspunzând unei condiţii-cheie a Ankarei, parlamentul suedez a adoptat o nouă lege care interzice activităţile legate de grupări extremiste, întărindu-şi astfel legislaţia cu privire la terorism. Noua lege intră în vigoare joi.

”Sunt încrezător că Ungaria va ratifica şi ea protocolul de aderare”, a mai spus Stoltenberg la reuniunea de la Oslo.

La rândul său, şeful diplomaţiei suedeze a apreciat joi că ţara sa îndeplineşte toate condiţiile de aderare la NATO, şi a chemat Turcia şi Ungaria să renunţe la opoziţie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *