Stoltenberg: Finlanda va adera oficial la NATO, în următoarele zile

Finlanda va adera oficial la NATO în următoarele zile, după ce joi parlamentul Turciei a ratificat accesul ţării nordice în Alianţa Nord-Atlantică, a anunţat vineri secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.

”Toţi cei 30 de aliaţi din NATO au ratificat protocolul de aderare. Aştept cu nerăbdare arborarea drapelului Finlandei la sediul NATO în zilele următoare”, a spus Stoltenberg.

La Bruxelles va avea loc, în 4 şi 5 aprilie, o reuniune a miniştrilor de externe din NATO.

Finlanda şi Suedia au solicitat anul trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria.

Incendierea unui exemplar din Coran de către un extremist în capitala suedeză, în luna ianuarie, a condus la suspendarea convorbirilor între Ankara, Helsinki şi Stockholm.

 Ulterior, şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, a lăsat să se înţeleagă că Turcia este pregătită să ratifice separat aderarea Finlandei, cu toate că iniţial cele două ţări nordice doreau să avanseze împreună în procesul de integrare euroatlantică.

”Obiectivul meu este ca Suedia să adere la Alianţa Nord-Atlantică până în iulie, la Summitul de la Vilnius din 11-12 iulie”, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru Politico.

El a accentuat că decizia îi revine, în final, Turciei. ”Vorbim despre parlamente naţionale suverane şi, evident, eu nu pot oferi vreo garanţie în numele lor”, a spus el.

Dacă atât Finlanda, cât şi Suedia se alătură Alianţei Nord-Atlantice, atunci 96% din populaţia Uniunii Europene va trăi în curând într-o ţară din NATO, a remarcat Jens Stoltenberg.

Facebook

Comentarii

93 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *