Stocurile de gaze ale Italiei, pline în proporție de 80%

Determinarea Italiei de a-și reduce cât mai rapid dependența de gazele naturale rusești a făcut țara mai puțin vulnerabilă la eventuală criză de aprovizionare, a declarat miercuri premierul Mario Draghi. Acesta a menționat că rezervele de gaz sunt pline în proporție de 80% și sunt pe cale să atingă pragul de 90% până în octombrie.

Draghi a declarat în cadrul unui festival anual de vară din orașul Rimini că Italia și-a redus dependența de gazele naturale rusești de la 40% anul trecut la jumătate, găsind noi surse în țări din Algeria până în Azerbaidjan. Combustibilul este folosit pentru încălzirea și răcirea locuințelor, pentru a genera electricitate și pentru a conduce fabrici.

Italia ar putea fi complet independentă de Rusia până în toamna anului 2024 dacă va instala două noi instalații de gaz, a adăugat el.

„Obiectivul nostru de a ne desprinde de gazele rusești a fost fundamental pentru a oferi cetățenilor și întreprinderilor o mai mare siguranță în ceea ce privește stabilitatea aprovizionării”, a spus Draghi, care a demisionat luna trecută, după ce partidele cheie de dreapta si-au retras sprijinul pentru guvernul său de unitate.

Acesta va rămâne în funcție până când un nou guvern poate fi format în urma alegerilor parlamentare din 25 septembrie.

Susținerea publicului crește față de una dintre uzinele de regazeificare offshore planificate în apropierea orașului-port industrial Piombino, în Toscana, iar modul în care se desfășoară planurile sunt un indicator-cheie al faptului că partidele care câștigă votul din 25 septembrie intenționează să continue calea lui Draghi de a reduce dependența de energia rusă.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *