”Știu ce fac, la naiba!” – Biden e copleșit de scandalul problemelor de memorie. Casa Albă respinge raportul procurorului

Comentarii „gratuite” şi „nepotrivite”,”motivate politic”: Casa Albă a încercat să contraatace după publicarea unui raport de investigaţie, în care se face referire la deficienţele de memorie ale preşedintelui Joe Biden, informează Agerpres. Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, a denunţat „motivaţiile politice” ale procurorului special Robert Hur, autorul acestui raport de investigaţie de 388 de pagini, în care nu a recomandat urmărirea penală împotriva preşedintelui în vârstă de 81 de ani, pentru că Biden este „un bărbat în vârstă, cu o memorie proastă”.

Raportul magistratului, publicat în urma unei anchete asupra documentelor clasificate pe care preşedintele SUA le avea în posesia sa, a fost „în mod clar motivat politic”, a declarat reporterilor de la Casa Albă Kamala Harris, ea însăşi fost procuror. „Modul în care atitudinea preşedintelui a fost descrisă în acest raport nu poate fi mai incorect din punct de vedere faptic”, a mai spus Harris.

Procurorul acordă prezumţia de nevinovăţie „unui bărbat în vârstă, simpatic, bine intenţionat, cu o memorie slabă”.

„Atunci când concluzia evidentă este că probele nu justifică o inculpare, ne întrebăm de ce acest raport dedică atât de mult spaţiu criticilor gratuite şi inadecvate la adresa preşedintelui”, a adăugat un purtător de cuvânt al executivului, Ian Sams. „A sugera că s-ar putea să nu îşi amintească data morţii fiului său este cu adevărat irelevant”, a spus Sams, respingând ideea că acest raport ar putea dăuna preşedintelui care candidează pentru realege: „Cred că publicul este inteligent”, a declarat el.

Nu și-a amintit anul morții fiului său

În raportul publicat joi, procurorul special Robert Hur a concluzionat că preşedintele „a păstrat şi a dezvăluit cu bună ştiinţă documente clasificate după vicepreşedinţia sa, în timp ce era un simplu cetăţean”, dar a explicat că „o inculpare nu ar fi justificată”, în special pentru că un juriu ar fi acordat prezumţia de nevinovăţie „unui bărbat în vârstă, simpatic, bine intenţionat, cu o memorie slabă”.

El a mai scris că memoria lui Biden „s-a înrăutăţit”: preşedintele „nu şi-a mai amintit când era vicepreşedinte” și nici anul exact în care a murit fiul său cel mare, Beau.

Susţinătorii politici ai lui Donald Trump au apreciat conţinutul raportului, concluzionând că Joe Biden nu mai este „apt” să guverneze.

”Nu am probleme de memorie”

„Sunt un om în vârstă şi ştiu ce fac, la naiba. Nu am probleme de memorie”, a spus Joe Biden, 81 de ani, denunţând ferm faptul că raportul susţine că a uitat data morţii fiului său Beau. „Cum naiba îndrăzneşte?”, a spus el.

Imediat, însă, Biden a comis a treia gafă din ultima săptămână, declarând că ”Preşedintele Mexicului Sissi nu vrea să lase ajutor umanitar să treacă” în Fâşia Gaza. Abdel Fattah al-Sissi nu este preşedintelui Mexicului, ci al Egiptului.

La începutul acestei săptămâni, rememorând un summit G7 în Anglia, în 2021, el l-a confundat pe Emmanuel Macron cu François Mitterrand, preşedinte al Franţei în perioada 1981-1995, decedat în 1996. Tot săptămâna aceasta, Biden a evocat, la un eveniment de campanie, o conversaţie pe care ar fi avut-o în 2021 cu fostul cancelar german Helmut Kohl, care a decedat în 2017 – a relatat News.ro.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *