Știre falsă dezmințită de MApN: Forțele aeriene române nu au bombardat grupări rusești

O știre falsă distribuită de un cont pe platforma de socializare X (fostă Twitter) a creat agitație în mediul online. Aceasta susținea că o aeronavă F-16C din dotarea Forțelor Aeriene Române ar fi efectuat un atac asupra unei grupări de forțe rusești în apropierea orașului Herson, în data de 27 ianuarie, la ora 03:22. Ministerul român al Apărării a catalogat această informație ca fiind complet falsă.

blank

Oficialii militari au subliniat mai multe elemente care contrazic veridicitatea știrii. Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” este situată la Borcea, județul Călărași, și nu la Constanța, așa cum susținea știrea.

De asemenea, Forțele Aeriene Române nu dispun de aeronave F-16 în varianta C, ci utilizează aeronave în varianta constructivă A/B, modernizate la standardele MLU 5.2 și MLU 6.5. În plus, în intervalul indicat de presupusa „știre”, nu s-au efectuat zboruri cu aeronave F-16.

Ministerul Apărării Naționale a subliniat că, de la declanșarea invaziei ilegale a Federației Ruse în Ucraina, România, ca parte a Alianței Nord-Atlantice, a acționat prin măsuri de consolidare a posturii de apărare și descurajare, având un caracter strict defensiv și proporțional cu nivelul potențialelor amenințări la adresa securității regionale, în conformitate cu dreptul internațional.

Autoritățile au atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă distribuirea informațiilor false, subliniind necesitatea evitării propagării unor astfel de știri pe platformele de socializare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *