Statul trebuie să întreţină ştiinţa și cultura într-o ţară civilizată – președintele Academiei Române

Preşedintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, a declarat vineri, la Zilele Academice Clujene, că, într-o ţară civilizată, ştiinţa, cultura şi creaţia trebuie să fie sprijinite de stat.

Istoricul clujean a explicat, în context, că decidenţii nu pot cere unui for de cercetare fundamentală, precum Academia Română, să prezinte produse finite la sfârşit de an, relatează Agerpres.

„Academia Română este principalul for de cercetare din România, cel puţin de cercetare fundamentală. Şi asta încerc să-i conving pe cei care votează în Parlament, ce e cercetarea fundamentală. Că ei tot vorbesc de cercetare aplicată. Şi eu trebuie să le spun că nu există cercetare aplicată fără una fundamentală. Ce să aplici?!

”Ştiinţa trebuie întreţinută de stat şi patronată de stat” – Ioan-Aurel Pop

Mereu mă întreabă care este produsul finit la sfârşit de an? O idee, o inovaţie, o maşină? Şi trebuie să le spun că institutele noastre de matematică, fizică, chimie, care încă mai fac cercetare fundamentală, nu trebuie să producă nimic pac-pac, că o teoremă matematică nu-i pac-pac. Şi nu pot s-o planific. (…) Ştiinţa trebuie întreţinută de stat şi patronată de stat. Statul trebuie să întreţină ştiinţa într-o ţară civilizată, ştiinţa, cultura, creaţia”, a spus Ioan Aurel Pop.

În Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a avut loc, vineri, deschiderea oficială a „Zilelor Academice Clujene”, eveniment ajuns la a 36-a ediţie, ce se desfăşoară în perioada septembrie-noiembrie şi cuprinde simpozioane, conferinţe, prezentări ale revistelor institutelor, colocvii şi ateliere, în format fizic şi hibrid, care facilitează schimbul de experienţă între cei peste trei sute de cercetători participanţi şi specialişti din mediul universitar naţional şi internaţional. 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *