Statele Uniunii Europene vor începe să economisească gaz, din această săptămână

Reducerea consumului de gaz în cadrul UE va intra în vigoare la începutul acestei săptămâni pentru a diminua impactul reducerii livrărilor ruseşti, a anunţat vinerea trecută, preşedinţia cehă a Consiliului UE. Textul de lege urmează, astfel, să fie publicat în Monitorul Oficial al UE în cursul zilei de azi, iar marţi va intra în vigoare, au declarat surse diplomatice europene pentru France Presse, potrivit Agerpres.

Acordul asupra acestei măsuri de economisire a gazului cu 15%, pentru a da posibilitatea refacerii stocurilor naționale de gaze naturale – care trebuie să fie umplute a 80% din capacitate până la 1 noiembrie –  a fost obţinut în cadrul unei reuniuni extraordinare a miniştrilor energiei din UE, pe 26 iulie.

O singură ţară, Ungaria, s-a opus atunci acestei măsuri, dar unanimitatea nu a fost necesară și a făcut ca țările membre să convină asupra planului, care fusese anunțat cu câteva zile în urmă de Comisia Europeană. După vot, și Polonia a anunțat că este împotriva măsurii executivului european, dar acordul a rămas în vigoare.

Pentru a se putea ajunge, însă, la acest consens, executivul european a ținut cont de particularitățile fiecărei țări în parte, statele membre având sisteme energetice diferite. Spania, Portugalia, Grecia și Italia au obținut excepții de la economisirea gazul, dar și aceste țări au anunțat că vor fi solidare cu celelalte state membre UE, dacă acestea s-ar confrunta cu o criză energetică, în speță cu stocuri reduse de energie, pe fondul diminuării tot mai mari a livrărilor de gaze rusești.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel, tot săptămâna trecută, la statele membre să se pregătească pentru scenariul cel mai grav, care s-ar produce în momentul în care livrările de gaze rusești ar fi oprite complet către țări din Europa.

Într-un astfel de caz, la propunerea Comisiei Europene, așa cum prevede acordul convenit, Consiliul UE va declara starea de alertă în blocul comunitar, ceea ce va face ca reducerea consumului să devină obligatorie pentru toate cele 27 de state membre.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

84 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *