SUA limitează scutirea de vize pentru Ungaria, din cauza problemelor de securitate

Marți, Statele Unite au anunțat, în premieră, măsuri restrictive cu privire la participarea Ungariei la programul de scutire de viză, din cauza problemelor de securitate legate de pașapoartele emise între 2011 și 2020.

Ungaria este singura țară dintre cele 40 de participante la acest program care e vizată de această mișcare fără precedent. Problema invocată de guvernul SUA datează din 2011, când guvernul premierului Viktor Orbán a început să acorde pe bandă rulantă cetățenii pentru etnicii maghiari din țările vecine, în special România, Slovacia și Ucraina. Ungaria a acordat cetăţenie unui număr de aproximativ un milion de persoane între 2011 şi 2020.

Programul american permite cetățenilor țărilor participante să viziteze SUA pentru turism sau afaceri fără viză, timp de până la 90 de zile, prin Sistemul Electronic de Autorizație de Călătorie (ESTA). De acum, Ungaria se va confrunta cu restricții, valabilitatea ESTA fiind redusă de la doi ani la un an și limitată la o singură utilizare. Drept urmare, cetățenii maghiari vor avea dreptul la o singură intrare pe teritoriul SUA.

Ambasadorul SUA, David Pressman, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa unor mecanisme stricte de verificare a identității pentru sutele de mii de pașapoarte emise în cadrul programului de naturalizare al Ungariei. Guvernul SUA poartă discuții cu Ungaria cu privire la această vulnerabilitate de securitate de ani de zile, dar guvernul maghiar a ales să nu o rezolve, ceea ce a dus la restricțiile actuale.

Pressman a subliniat că experții americani au propus această măsură pentru a soluționa problemele de securitate. Anterior, SUA au decis ca statutul Ungariei în programul de scutire de viză să fie provizoriu, iar în 2020 maghiarii născuți în afara țării au devenit neeligibili. Acum, toți deținătorii de pașapoarte maghiari vor fi afectați.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *