SUA critică legea maghiară privind „protecția suveranității naționale”

Statele Unite au denunțat miercuri noua lege adoptată de Parlamentul Ungariei, intitulată „protecția suveranității naționale”, pe care o consideră „incompatibilă cu statul de drept”.

Potrivit informațiilor furnizate de AFP și preluate de Agerpres, această măsură legislativă prevede instituirea unei autorități de supraveghere care să se ocupe de „interferențele străine” în procesul electoral și introduce pedepse cu închisoarea pentru anumite infracțiuni.

Inițiată de Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, acest pachet legislativ a stârnit reacții critice din partea opoziției și a unor organizații internaționale. Criticii lui Orban văd această lege ca o manevră politică menită să reducă la tăcere opoziția și să consolideze puterea partidului său, Fidesz.

Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite, a subliniat preocuparea Washingtonului față de noile prevederi legale. „Statele Unite sunt profund îngrijorate de această nouă lege, care oferă guvernului ungar instrumente draconice pentru a intimida și pedepsi persoanele cu opinii divergente față de Fidesz”, a declarat Miller într-un comunicat de presă. Acesta a adăugat că legea este „incompatibilă cu valorile comune ale democrației, libertății individuale și statului de drept”.

Pe lângă reacția oficială a SUA, mai multe organizații neguvernamentale pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, au condamnat adoptarea legii, avertizând că aceasta reprezintă o tentativă de „a reduce la tăcere vocile critice” în Ungaria.

Această situație amplifică tensiunile dintre Budapesta și partenerii occidentali, semnalând o nouă etapă în conflictul legat de principiile democratice și statul de drept în Ungaria.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *