Statele Unite au respins aderarea Palestinei la ONU

Joi, în cadrul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Statele Unite au exercitat dreptul lor de veto pentru a împiedica recunoașterea Autorității Palestiniene ca membru cu drepturi depline în organismul mondial.

Decizia a fost luată în urma unei propuneri prezentate de Algeria și susținută de majoritatea membrilor Consiliului, cu excepția abținerilor din partea Marii Britanii și Elveției.

Propunerea algeriană viza admiterea statului Palestina ca membru cu drepturi depline în Organizația Națiunilor Unite, ceea ce ar fi echivalat cu o recunoaștere internațională a existenței acestui stat. Însă, SUA au intervenit, susținând că recunoașterea unui stat palestinian independent ar trebui să fie rezultatul negocierilor directe cu Israelul, nu o decizie unilaterală luată la ONU.

În urma votului, Washingtonul a exercitat dreptul său de veto, blocând astfel propunerea și menținând statutul actual al Palestinei ca „stat observator nemembru”. Deși palestinienii au obținut acest statut în 2012 prin decizia Adunării Generale a ONU, pentru a deveni membri cu drepturi depline, trebuie să fie aprobați de Consiliul de Securitate și apoi de două treimi din Adunarea Generală a ONU.

În timp ce discuțiile pentru recunoașterea internațională a unui stat palestinian continuă, tensiunile în regiune rămân ridicate, în special în contextul conflictului din Fâșia Gaza și extinderii coloniilor israeliene în Cisiordania ocupată. Palestinienii susțin că statutul lor de membru cu drepturi depline în cadrul ONU ar contribui la soluționarea păcii în regiune, în timp ce Israelul argumentează că aceasta ar complica și mai mult procesul de pace.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *