Miza Summitului UE: 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Liderii statelor Uniunii Europene îşi vor reafirma hotărârea de a furniza „sprijin militar oportun, predictibil şi durabil” Ucrainei, indică proiectul concluziilor reuniunii extraordinare a Consiliului European, care va avea loc joi, 1 februarie, la Bruxelles.

„Consiliul European reiterează, de asemenea, nevoia urgentă de a accelera livrarea de rachete şi muniţii”, arată documentul consultat de agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Documentul lasă deschisă posibilitatea ca liderii UE să suplimenteze cu 5 miliarde de euro Instrumentul European pentru Pace, care este folosit pentru a gestiona donaţiile de arme pentru Kiev.

Statele membre dezbat, de câteva luni, care va fi viitorul rol al acestui fond în ajutorul militar pentru Ucraina, Germania sugerând că în prezent eforturile ar trebui să se concentreze pe ajutorul bilateral de la ţările UE luate individual.

Agenda summitului va fi dominată de eforturile pentru ajungerea la un acord între statele UE asupra unui pachet de asistenţă financiară în valoare de 50 de miliarde de euro pe patru ani pentru Ucraina.

Ajutorul pentru Ucraina este blocat, din decembrie, de veto-ul exprimat de Ungaria.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *