Statele UE poartă negocieri pentru o formă revizuită a planului de reducere a consumului de gaze

Tot mai multe țări membre ale Uniunii Europene nu sunt de acord cu planul executivului comunitar vizând reducerea consumului de gaze naturale și vor încerca să negocieze, la întâlnirea miniștrilor energiei din UE de mâine, o formă revizuită a acestuia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus ca statele membre UE să îşi reducă fiecare consumul de gaze cu 15%, începând din luna august şi până în luna martie. Pentru început, această ţintă va fi una voluntară, dar ar urma să devină obligatorie dacă executivul comunitar declară stare de urgenţă.

Însă planul Comisiei Europene se confruntă cu opoziţia mai multor guverne, unele fiind complet împotriva unei reduceri obligatorii a consumului de gaze, cum sunt Spania, Portugalia și Grecia. Diplomaţii statelor membre UE ar urma să discute, astăzi, o primă propunere revizuită, care apoi va fi dezbătută și în Consiliul UE al Energiei.

Conform acestei propuneri, elaborate de Cehia, ţara care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, sunt prevăzute mai multe excepţii de la ţinta obligatorie vizând reducerea consumului de gaze. Astfel, ţările care nu sunt alimentate prin gazoductele din UE ar urma să fie scutite. O excepţie care s-ar aplica, astfel, ţărilor insulare precum Irlanda sau Malta. De asemenea, ţările care și-au constituit deja depozite mari de gaze ar beneficia şi ele de ţinte mai mici privind reducerea consumului.

La rândul lor, ţările care exportă gaze spre alte state ar putea să beneficieze şi ele de ţinte mai mici, o situaţie în care ar putea să fie inclusă Spania.

O altă modificare se referă la caracterul obligatoriu al măsurii într-o situație de urgență, care ar urma să fie declarată de Comisia Europeană. În forma revizuită a propunerii, guvernele naţionale, şi nu executivul comunitar, ar urma să decidă când măsura de reducere a consumului trebuie să devină obligatorie.

Potrivit Agerpres, diplomaţii statelor UE au avut opinii împărţite cu privire la cea mai nouă propunere a preşedinţiei cehe, unii salutând-o, iar alţii fiind îngrijoraţi de numărul mare de excepţii pe care le implică forma revizuită a planului executivului comunitar. Miniştrii Energiei din ţările membre vor dezbate, însă, marţi propunerea, care are nevoie de susținerea unei majorități calificate, adică de cel puţin 15 state UE pentru a deveni lege.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii