Ajutorul pentru Ucraina: UE se predă în fața Ungariei

Guvernele Uniunii Europene nu discută despre o coerciţie de natură financiară pentru a forţa Ungaria să accepte ajutorul financiar pentru Ucraina, a afirmat astăzi un înalt oficial european pentru Reuters, informează Agerpres.

Declaraţia vine în răspuns la un articol din „Financial Times”. Cotidianul britanic a scris, săptămâna trecută, că UE s-ar pregăti să saboteze economia Ungariei, dacă Budapesta ar bloca din nou ajutorul pentru Ucraina, la summitul de săptămâna aceasta.

Documentul la care se face referire în articolul din Financial Times este o notă redactată de secretariatul Consiliului European, care descrie starea actuală a economiei ungare, se spune în declarația de astăzi a oficialului UE.

„Este un document factual care nu reflectă stadiul negocierilor care au loc. Nota nu prezintă niciun plan specific legat de (bugetul UE pe termen lung) şi Facilitatea pentru Ucraina, şi nici vreun plan legat de Ungaria”, se subliniază în declaraţie.

Oficialul UE spune că, în prezent, discuțiile pe bugetul UE pe termen lung sunt în curs. Potrivit acestuia, s-au bazat întotdeauna pe găsirea unui compromis acceptabil pentru toate cele 27 de state membre.

Premierul ungar Viktor Orban a renunţat, în decembrie, la reuniunea Consiliului European, la veto-ul său faţă de lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE. În schimb, a blocat un ajutor financiar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru următorii patru ani.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *