Statele nu au ajuns la un acord privind prevenirea pandemiilor

Statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) nu au reuşit să ajungă joi, după doi ani de discuţii dificile, la un acord internaţional menit să pregătească mai bine lumea pentru o viitoare pandemie, negocierile urmând să fie reluate în aprilie, transmite vineri AFP.

Cele 194 de state reunite în cadrul OMS au decis să elaboreze un text obligatoriu pentru a evita repetarea greşelilor mortale şi costisitoare din timpul gestionării catastrofale a epidemiei de COVID-19, care a dezvăluit în ce măsură lumea nu era pregătită să facă faţă unei crize de o asemenea amploare, potrivit AFP.

A noua şi ultima rundă de negocieri s-a deschis la 18 martie şi s-a încheiat joi fără un text final.

Discuţiile au început în februarie 2022, ţările urmărind să adopte în mod oficial textul la următoarea Adunare Mondială a Sănătăţii, care va începe la 27 mai la Geneva.

Însă, după doi ani şi după ce trauma pandemiei s-a estompat deja, se menţin în continuare puncte semnificative de fricţiune, proiectul de acord rămânând plin de formulări provizorii între paranteze, semnalând posibile alternative, notează AFP.

Discuţiile sunt cu atât mai dificile cu cât membrii OMS sunt obişnuiţi să ajungă la acorduri prin consens, prin găsirea unor puncte comune, procedură ce durează de obicei mulţi ani.

În lipsa unui acord, „vom asista la aceleaşi inegalităţi, aceeaşi lipsă de coordonare, aceleaşi pierderi evitabile de vieţi şi mijloace de trai şi aceleaşi tulburări sociale, economice şi politice ca cele observate în timpul COVID-19”, a avertizat săptămâna aceasta Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *