Statele UE vor putea achiziționa muniție pentru Ucraina din afara Uniunii

Uniunea Europeană deschide posibilitatea de a comanda muniție de artilerie din afara granițelor UE pentru sprijinirea Ucrainei.

Anunțul a fost făcut pe 19 februarie, în cadrul unei conferințe de presă susținută după reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale Uniunii Europene de către Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell.

Borrell a subliniat că miniștrii de externe s-au concentrat asupra identificării modalităților de sporire a furnizării de muniție pentru artilerie către Ucraina. Acesta a precizat că, începând cu anul trecut, UE a implementat un mecanism care a generat 60 de contracte-cadru pentru a plasa comenzi de muniții de artilerie în industrie, finanțate prin Instrumentul European pentru Pace.

„Dacă statele membre pot obține muniție mai rapid, mai ieftin și mai ușor de pe piața internațională, nu există restricții”, a afirmat Borrell. Totodată acesta a subliniat că, deși industria europeană ar avea prioritate, ofertele din afara UE vor fi luate în considerare: „Nu am spus niciodată că aceste comenzi vor fi doar pentru industria europeană. Evident, îi vom acorda prioritate. Dar dacă cineva are o ofertă mai bună, vă rugăm să o folosiți”.

Reprezentantul UE a accentuat că industria europeană este pregătită să îndeplinească cererile, așteptând comenzi concrete. „Așa că nu-mi spuneți că industria europeană nu are capacitatea necesară. Ba da, o are. Cel puțin așa ni se spune. Ceea ce așteaptă sunt comenzi concrete, unele aprobate, altele încă în așteptare. Unele țări depun un efort mai mare decât altele, dar nu depinde de mine să decid cine și cum acționează”, a concluzionat acesta.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *