Statele UE discută, la Bruxelles, despre aderarea Ucrainei

Reprezentanţi ai celor 27 de state din Uniunea Europeană se întâlnesc, astăzi, la Bruxelles pentru a discuta despre aderarea Ucrainei, în cadrul pregătirilor pentru summitul din 14-15 decembrie la care se vor decide perspectivele Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei şi Bosniei-Herţegovina de a deveni membre ale Uniunii, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ungaria a ameninţat că va bloca primirea Ucrainei, în timp ce alte ţări pun diferite condiţii.

Comisia Europeană a propus începerea negocierilor cu Kievul în martie sau imediat ce sunt îndeplinite condiţiile finale, dar decizia se va lua la reuniunea la vârf a liderilor europeni.

Astăzi, nu se va stabili nimic definitiv, dar se va discuta propunerea de acord pentru summit, unde se aşteaptă şi aprobarea unui sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina până în 2027.

Diplomaţi şi alţi oficiali din UE au afirmat că prima versiune a acordului va suferi cu siguranţă modificări, arată Reuters.

Georgia ar urma să primească statutul de candidată la UE, iar Bosnia-Herţegovina va începe și ea negocierile de aderare la UE, după îndeplinirea unor criterii.

Toate aceste decizii necesită susţinerea unanimă a celor 27.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *