Stabilitás a pénzügyi történelemben Ukrajnában: A Központi Bank lazítási intézkedésekre készül

Az Ukrán Központi Bank kormányzója, Andri Pisni, bejelentette, hogy az ország „történelmi maximumot ért el” a pénzügyi stabilitás terén, ezzel megnyitva az utat a háború idején kivetett gazdasági korlátozások lazításához. Bár 2022 februárjában, az orosz invázió után azonnal a központi bank hivatalos árfolyamot állapított meg a hrivnya számára, ami körülbelül 29 egység volt egy amerikai dollárra, azóta a helyzet jelentősen megváltozott.

2022 júliusában a nemzeti valuta árfolyama 36,57 egységre devalválódott egy amerikai dollárral szemben, de az gazdaság elkezdett helyreállni, az infláció lassult, és a vállalkozási környezetbe vetett bizalom növekedett. Válaszul az Ukrán Központi Bank bejelentette, hogy „rugalmasan kezelt” árfolyamra vált, intervenciókkal a devizapiacon a túlzott volatilitás elkerülése érdekében.

A gazdasági szakértők ezt a lépést az ukrán gazdaság iránti bizalom jeleként látják a konfliktus idején, az Nyugat erőteljes pénzügyi támogatása és a helyreállítás és újjáépítés versenyképes árfolyamának fontossága miatt. A Központi Bank hivatalnokai szándékukban áll folytatni a korlátozások lazítását, amint a körülmények és a gazdasági helyzet lehetővé teszi.

Az árfolyamváltozás ezt tekintik egy fontos előfeltételnek a jövőbeni inflációcél eléréséhez, és az Ukrán Központi Bank prioritás marad. A szeptemberben 40 milliárd dollár feletti deviza tartalékkal rendelkező Ukrajna gazdaságának további javulását várják, ahogy a gazdasági korlátozásokat fokozatosan feloldják.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *