Pe parcursul lunii iulie, cele mai mari șase țări ale UE nu au mai oferit Ucrainei niciun nou angajament militar bilateral, conform Institutului Kiel pentru Economie Globală.
Conform raportului citat de Politico, este un semn că ajutorul militar pentru Ucraina a scăzut exact în momentul în care Kievul lansa contraofensiva. Tendința descendentă a angajamentelor europene de ajutor militar pentru Ucraina s-a instalat încă din aprilie, potrivit lui Christoph Trebesch, șeful echipei de monitorizare a ajutorului primit de Ucraina,
„În ciuda faptului că războiul a intrat într-o fază critică, nu au mai apărut noi inițiative de ajutor”, a declarat Trebesch.
Acesta a susținut că țările europene ar trebui să considere criza din Ucraina ca fiind asemănătoare crizei financiare sau pandemiei, două evenimente care au determinat UE să mobilizeze sute de miliarde de euro în măsuri de urgență.
Și ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a declarat recent că țări precum Franța și Germania trebuie să ia mai multe măsuri pentru a sprijini rezistența Ucrainei în fața Rusiei. „Dacă dorim ca războiul să se încheie cât mai curând posibil, țările europene trebuie să se întrebe dacă îi ajută suficient pe ucrainieni” a declarat oficialul de la Riga.
Anamaria Kopornyai-Toth