Spre un consens european privind acordarea statutului de ţări candidate la aderare Ucrainei şi Republicii Moldova

Comisia Europeană a prezentat, vineri, 17 iunie, un aviz pozitiv pentru acordarea statutului de ţări candidate la aderare Ucrainei şi Republicii Moldova și se așteaptă votul în unanimitate, la summitul de joi și vineri, al Consiliului European. „Un consens este pe cale să se întrunească”, a spus Clement Beaune, ministru delegat pentru Europa din partea Franței, țara care prezidează Consiliul UE până la finalul lunii.

Cu prilejul unei reuniuni, luni, nici unul din ambasadorii celor 27 state membre nu s-a opus candidaturilor Ucrainei și Republicii Moldova, existând un consens general în această privință. După ce președintele Volodimir Zelenski a avut o întrevedere cu premierul Ungariei, Viktor Orban, acesta a susținut că va sprijini, la Consiliul European, aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

De asemenea, potrivit diplomaților europeni, se va acorda statutul de candidat și Republicii Moldova. „Ne aflăm în punctul unei decizii istorice: aceea de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. Sperăm că liderii Uniunii Europene vor susține candidatura noastră în cadrul Consiliului European din 23-24 iunie”, a afirmat, astăzi, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

„A sosit momentul să recunoaştem că viitorul Ucrainei, Moldovei şi Georgiei se află în Uniunea Europeană. Vă voi invita să acordaţi statutul de candidat Ucrainei şi Moldovei”, a îndemnat Charles Michel, președintele Consiliului European, în invitaţia la summit, comunicată luni celor 27 de state membre.

Georgia, care de asemenea aspiră la aderarea la Uniunea Europeană, trebuie să aplice mai multe reforme înainte de a obţine statutul de ţară candidată, potrivit avizului Comisiei Europene. Peste 60.000 de georgieni au ieșit în stradă, luni, la Tibilisi, și au pledat pentru aderarea țării lor la blocul comunitar, în speranța ca liderii europeni să acorde statutul de țară candidată și Georgiei.

România a susținut aderarea la Uniunea Europeană a celor trei țări, Ucraina, Republica Moldova și Georgia, care au depus cererile de aderare pe 28 februarie, respectiv 3 martie.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii