Spiritul de la Sibiu

”Nu poate exista Europa fără stat de drept, nu pentru că ar fi vreo doctrină ideologică. Nu. Aceasta este chintesența Europei ca entitate politică”, a subliniat Donald Tusk la Sibiu, de Ziua Europei. E un moment istoric pentru România căruia i se potrivesc cuvintele lui Churchill după bătălia de la El-Alamein, punctul de inflexiune al războiului: ”Acesta nu e sfârșitul. Nu e nici măcar începutul sfârșitului. Dar este, poate, sfârșitul începutului”.

Și a mai spus ceva președintele Consiliului European, în limba română: ”Ați organizat un summit excepțional. Puteți fi mândri de munca depusă, la fel cum Europa e mândră de dumneavoastră. Pur și simplu m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră”.

Obișnuiți cu eșecurile și descurajați de lamentabilul război politic intern, am primit, ca popor, o recunoaștere și un impuls esențiale, în momentul de cotitură în care e vital ca, la 30 de ani de la căderea comunismului, să punem punct începutului și să construim România – europeană în esența ei, în viața de zi cu zi a cetățenilor.

După 15 ani de la aderarea primelor state estice la UE, liderii europeni au demonstrat, la Sibiu, că sunt capabili să pună între paranteze ceea ce-i desparte și să-și afirme voința de a merge împreună mai departe. Nu e puțin lucru cu două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare și după multiplele crize ce au deschis, în ultimul deceniu, grave linii de fractură în UE. Mesajul de unitate este principalul semnal transmis din România și el se regăsește în sfera programatică a summit-ului. ”Nu vom lăsa loc diviziunilor care vin împotriva interesului nostru colectiv”, se afirmă în Declarația de la Sibiu, care sintetizează direcțiile fundamentale ale evoluției UE în următorii cinci ani.

Sunt zece angajamente pe care actualul leadership european, în consens cu șefii de state și guverne din Uniune, le transmite viitoarei configurații decizionale de la Bruxelles: unitate, solidaritate, soluții comune adoptate ”ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect”, protejarea democrației și statului de drept (”drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine”), o Uniune eficientă, echitabilă și mai apropiată de cetățeni, înzestrată cu mijloacele potrivite ambițiilor sale, pregătită pentru viitor, capabilă să-și protejeze cetățenii și să se afirme ca lider mondial responsabil. ”Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27, pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar”, conchide declarația.

La Sibiu, Europa și-a regăsit, așadar, numitorul comun, pe baza căruia va fi definită, la Consiliul European din 20-21 iunie, Agenda Strategică a UE pentru 2019-2024. A fost o reușită demonstrație de unitate, dublată de o dezbatere de substanță a unui spectru larg de provocări cu care se confruntă proiectul european, în cadrul conferinței dedicate, pe parcursul a trei zile, Viitorului Europei. Au fost abordate de liderii politici și experții prezenți teme fundamentale, precum proiectele alternative pentru viitorul UE, relația transatlantică, apărarea europeană, combaterea dezinformării și vecinătatea Europei (Parteneriatul Estic aniversează, luni, zece ani).

Preocupările exponenților statelor membre s-au tradus și printr-o serie de inițiative în câteva direcții importante. Astfel, în vederea asigurării respectării statului de drept a fost evocată crearea postului de comisar european dedicat garantării valorilor democratice și statului de drept în UE, iar în materie de politică externă nouă state membre, între care Franța, Germania și România, vor propune, la Consiliul Afaceri Externe din 17 iunie, măsuri pentru eficientizarea Politicii Externe și de Securitate Comune.

O atenție aparte a atras presei internaționale apelul a opt state din UE pentru accelerarea combaterii schimbărilor climatice, în contextul în care astăzi UE și-a epuizat resursele naturale pentru acest an. Dacă întreaga omenire ar consuma în același ritm ceea ce Pământul poate reînnoi în decurs de un an, atunci lumea de azi ar avea nevoie de 2,8 planete precum Terra pentru a trăi. Drept urmare, Franța și alte țări cu guverne liberale și social-democrate propun alocarea a 25% din bugetul UE pentru acțiunile de protejare a climei.

Nu în ultimul rând, de Ziua Europei, 21 de șefi de state din UE, inclusiv România, au semnat un apel către cetățenii Uniunii de a vota la alegerile europarlamentare. Pledoaria pentru valorile europene, semnată inclusiv de reprezentanții Grupului de la Vișegrad, critică naționalismul care a dus la barbaria celor două războaie mondiale.

În ceea ce privește negocierile ce au debutat în culisele summit-ului privind cele cinci posturi-cheie ce se eliberează în acest an la vârful UE, va urma o perioadă de regrupări de forțe și intense speculații în preajma alegerilor. Donald Tusk a convocat, în acest sens, un summit informal în 28 mai, când va fi cunoscută opțiunea cetățenilor europeni. Delicata operațiune de desemnare a președinților Comisiei, Parlamentului, Consiliului, Serviciului de Acțiune Externă și Băncii Centrale Europene va reprezenta primul test efectiv al spiritului de unitate afirmat la Sibiu.

Facebook

Comentarii

75 de răspunsuri

  1. Wow, marvelous blog structure! How long have you been blogging for?
    you made blogging glance easy. The entire glance of your website is excellent, let alone the content material!
    You can see similar here sklep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *