Spionaj electronic: Comisar european și angajați ai Comisiei, victimele Pegasus

O anchetă internă a Comisiei Europene a ajuns la concluzia că telefoanele mobile ale comisarului pentru Justiție și ale unor angajaţi au fost ţintite de software-ul Pegasus, produs de o companie israeliană.

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a reclamat cazul eurodeputatei Sophie in ‘t Veld, membră a comisiei speciale de anchetă create de Parlamentul European în urma scandalului provocat de Pegasus. În scrisoarea consultată de DPA și citată de Agerpres, se arată că grupul american Apple l-a avertizat pe Reynders în noiembrie 2021 despre faptul că echipamentul său electronic este ”posibil compromis” de software-ul de supraveghere produs de compania israeliană NSO.

Potrivit scrisorii, această alertă a determinat o serie de inspecţii asupra echipamentelor electronice ale comisarului european, împreună cu ale altor angajaţi ai Comisiei Europene care au primit alerta de la Apple.

Datată 25 iulie, scrisoarea menţionează că inspecţiile nu au găsit dovezi clare că software-ul ar fi reuşit să compromită echipamentele electronice ale lui Didier Reynders şi ale altor angajaţi ai executivului UE. Totuşi, scrisoarea precizează că investigaţia este în desfăşurare.

Documentul mai arată că, anterior avertismentului primit de la Apple, Comisia Europeană ancheta deja posibila infiltrare a programului Pegasus după dezvăluirile din iulie anul trecut conform cărora guverne autoritare din lume au utilizat software-ul respectiv împotriva unor critici, opozanţi politici şi jurnalişti.

Deocamdată, s-a demonstrat că autorităţi din Spania, Polonia şi Ungaria au folosit acest software creat de firma de securitate cibernetică israeliană NSO și vândut, conform acesteia, doar unor agenţii guvernamentale.

Europolis

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *