Speranța de viață sănătoasă a românilor: 60 de ani

Românii au o speranță de viață sănătoasă de 60 de ani, cu patru ani sub media UE. În România, femeile au la naștere o speranță de viață sănătoasă de 60,5 ani, iar bărbații de 59,3 ani, conform Eurostat.

În 2020, speranța de viață sănătoasă, în UE, a fost, în medie, de 64,5 ani pentru femei și 63,5 ani pentru bărbați, în vreme ce speranța totală de viață pentru femei a fost cu 5,7 ani mai mare decât cea pentru bărbați (83,2 ani față de 77,5).

Suedia a avut cel mai mare număr de ani de viață fără probleme majore de sănătate pentru femei (72,7), urmată de Malta (70,7) și Italia (68,7). Letonia a avut cel mai mic număr de ani de viață sănătoasă atât pentru femei (54,3 ani), cât și pentru bărbați (52,6 ani).

Numărul de ani de viață sănătoasă la naștere a fost mai mare pentru femei decât pentru bărbați, în 20 dintre statele membre UE, diferența dintre sexe fiind în general relativ mică. În șapte din state membre ale UE, decalajul a fost de peste 2 ani, cele mai mari diferențe fiind înregistrate în Bulgaria (+4,2 ani), Estonia (+4,1 ani) și Polonia (+4,0 ani).

La polul opus, numărul de ani de viață sănătoasă pentru femei a fost mai mic decât pentru bărbați în șase state membre ale UE. Cele mai mari diferențe au fost observate în Olanda (-2,8 ani), Portugalia (-2,1 ani) și Finlanda (-1,8 ani). În Spania, același număr de ani de viață sănătoasă au fost înregistrați atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Dacă anii suplimentari de viață câștigați printr-o longevitate crescută sunt petrecuți într-o sănătate bună sau proastă este o întrebare la care Eurostat a căutat mereu un răspuns. Deoarece speranța de viață la naștere nu poate să răspundă pe deplin la această întrebare, organizația a dezvoltat o serie de indicatori ai speranței de sănătate, cum ar fi anii de viață sănătoasă (numiți și speranța de viață fără dizabilități).

Acești indicatori se concentrează pe analiza calității vieții petrecută într-o stare sănătoasă, mai degrabă decât pe durata de viață, care e măsurată prin speranța de viață.

Raportul Eurostat poate fi consultat aici: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Healthy_life_years_statistics#Healthy_life_years_at_birth

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii