Spania va propune liderilor UE să-și sporească furnizarea de gaze către Europa

gazoduct grecia

Spania va propune marți, la Consiliul UE pentru Energie, să își sporească furnizarea de gaze spre continent, în detrimentul reducerii consumului de gaze, așa cum a propus Comisia Europeană, potrivit G4Media.

Statul spaniol ar urma să se angajeze la o creștere a exporturilor sale de gaze către Europa, prin cele două gazoducte care traversează Pirineii, aceasta fiind văzută ca o măsură ce ar putea contribui la rezolvarea actualei crize energetice, pentru care executivul european caută soluții de câteva luni.

Ponderea gazelor naturale în mixul energetic al Spaniei este de numai 20%. În schimb, Spania și-a dezvoltat, de-a lungul timpului, un sistem amplu de stocare a gazelor naturale lichefiate – 45%. Din cele 21 de terminale de regazificare din Europa, necesare pentru convertirea GNL în gaz, șase se află numai în Spania. Dar, pentru a putea livra gaze naturale către statele din UE, Spania ar întâmpina dificultăți în ceea ce privește posibilitățile de interconectare, care sunt reduse, în comparație cu volumul mare de gaze naturale pe care l-ar putea exporta.

Portugalia este, de asemenea, total împotriva propunerii UE ca statele membre să reducă voluntar consumul de gaz cu 15% din august până în martie, susținând că o astfel de măsură ar afecta producția de energie electrică într-o perioadă în care țara se confruntă cu o secetă extremă. ”Portugalia este total împotriva propunerii Comisiei Europene, pentru că nu ține cont de diferențele dintre țări. Acest lucru nu se poate aplica Portugaliei”, a declarat, joi, secretarul pentru energie, Joao Galamba.

Grecia nu susține, de asemenea, propunerea executivului european, în timp ce Italia, Franța, Ungaria și Polonia nu sunt pe deplin de acord cu aceasta.

Propunerea Comisiei Europene va fi supusă dezbaterii miniștrilor Energiei, care se reunesc mâine, și trebuie să întrunească votul unei majorități calificate – 15 din cele 27 de state membre trebuie să o susțină.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *