Spania va introduce călătorii cu trenul gratuite din septembrie

Prețurile pentru transportul public în cadrul serviciilor de stat din Spania au fost deja reduse la jumătate ca răspuns la creșterea rapidă a prețurilor la energie și a inflației. Acum, guvernul a anunțat noi reduceri de 100%.

Începând cu luna septembrie, pasagerii vor putea călători în diferite trenuri operate de rețeaua de trenuri publice Renfe pentru absolut nimic. Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că biletele pentru mai multe călătorii în trenurile operate de serviciile publice ale rețelei Cercanías, Rodalies și Media Distance (echivalentul călătoriilor locale și de distanță medie) vor fi gratuite de la 1 septembrie și până la sfârșitul anului.

Călătorii gratuite cu trenul în Spania

Măsura exclude biletele pentru o singură călătorie sau călătoriile pe distanțe lungi, potrivit televiziunii publice TVE. Biletele cu mai multe călătorii includ un minim de 10 călătorii dus-întors. Această măsură încurajează la maximum utilizarea acestui tip de transport public colectiv pentru a garanta deplasarea zilnică necesară cu un mijloc de transport sigur, fiabil, confortabil, economic și sustenabil, în condițiile extraordinare ale creșterii constante a prețurilor la energie și combustibili”, a precizat Ministerul spaniol al Transporturilor într-un comunicat.

Programul Renfe a fost anunțat la scurt timp după ce guvernul spaniol s-a angajat să reducă cu 50% tarifele pentru transportul public de stat. Spania nu este singura țară europeană care a luat măsuri pentru a reduce costurile transportului public.

Luna trecută, Germania a lansat un bilet lunar nelimitat de 9 euro (9,50 dolari) pentru transportul public, care poate fi utilizat în transportul local și regional din întreaga țară. Această ofertă, care face parte dintr-un pachet guvernamental de reducere a consumului de energie, este programată să fie valabilă până la sfârșitul lunii august. La sfârșitul anului 2021, Austria a introdus un „bilet climatic” cu o reducere mare, valabil pentru toate modurile de transport public din țară, cu scopul de a încuraja oamenii să își lase mașinile acasă. Klimaticket costă doar 1.267 de dolari (1.095 de euro) pe an, ceea ce înseamnă aproximativ 3,50 dolari pe zi.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii