Spania va coopera în cadrul anchetelor privind moartea migranților

Premierul spaniol Pedro Sanchez a promis că guvernul său va oferi o „colaborare totală” cu anchetele spaniole și marocane privind moartea a 23 de migranți în timpul unei încercări masive de a intra în enclava spaniolă Melilla.

Autoritățile din Spania, implicate în anchetele privind moartea migranților

Declarațiile au fost făcute miercuri, la o zi după ce Organizația Națiunilor Unite a denunțat autoritățile de la granița dintre Maroc și Spania pentru utilizarea „forței excesive”, calificând-o drept „inacceptabilă”. Incidentul mortal a avut loc în zorii zilei de vineri, când aproximativ 2.000 de migranți, majoritatea din Africa subsahariană, au încercat să treacă gardul dinspre Maroc spre Melilla.

„Regret pierderea de vieți omenești și îmi exprim solidaritatea cu familiile migranților care au murit”, a declarat Sanchez pentru postul de radio Cadena Ser, promițând că guvernul său va lucra cu anchetatorii pentru a înțelege ce s-a întâmplat.

Sanchez a subliniat că au fost deschise trei anchete, una de către procurorii marocani, una de către procurorul general al Spaniei și o a treia de către ombudsmanul spaniol pentru drepturile omului. „Trebuie să avem încredere în aceste instituții și promit colaborarea totală a guvernului cu eforturile lor de a clarifica ce s-a întâmplat”, a spus el.

Bilanțul a ajuns la 23 de victime

Autoritățile marocane au declarat că unele dintre victime au căzut în timp ce încercau să se târască peste gard, oferind un bilanț inițial de 18 morți, dar ulterior ridicându-l la 23 după ce alți cinci migranți au murit din cauza rănilor suferite. Puține detalii despre incident au fost disponibile, dar mass-media spaniolă a prezentat imagini cu persoane la pământ, unele cu mâinile însângerate și hainele rupte. Bilanțul victimelor a fost de departe cel mai grav înregistrat în ultimii ani în urma încercărilor migranților de a trece în enclavele spaniole Ceuta și Melilla, care au singurele frontiere terestre ale UE cu Africa, ceea ce le transformă într-un magnet pentru cei care încearcă cu disperare să scape de sărăcia cruntă și de foame.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii