Spania solicită Parlamentului European să numească catalana prima sa limbă regională

Guvernul spaniol a declarat miercuri că va cere Parlamentului European să ia în considerare posibilitatea de a folosi limba catalană în această instituție, în ceea ce ar reprezenta o premieră pentru o limbă regională europeană.

Madridul va prezenta consiliului de administrație al Parlamentului de la Bruxelles o propunere „viabilă din punct de vedere tehnic și financiar” și va depune eforturi pentru a aduna o majoritate în rândul membrilor consiliului de administrație pentru a sprijini schimbarea, cu scopul de a fi aprobată înainte de sfârșitul anului.

Spania va extinde cererea pentru a fi utilizată și pentru celelalte două limbi regionale oficiale, bască și galiciană, dacă guvernele lor regionale vor solicita acest lucru.

Pentru ca o limbă să fie declarată oficială, este necesar ca guvernul unui stat membru UE să solicite acest lucru în mod expres și să primească aprobarea unanimă din partea Consiliului UE.

Catalana este o limbă vorbită pe scară largă în Catalonia, împreună cu spaniola și este, de asemenea, folosită cu anumite variații în două regiuni din apropiere. Utilizarea sa a fost suprimată în timpul dictaturii din Spania a generalului Francisco Franco din 1939-1975.

Guvernul separatist al Cataloniei se străduiește să protejeze și să promoveze utilizarea limbii catalane în urma mai multor procese juridice recente în instanțe ale cetățenilor și grupurilor care încearcă să limiteze utilizarea acesteia în școlile publice.

Planul de a aborda Parlamentul European pentru această permisiune a fost anunțat după discuții îndelungate cu guvernul de coaliție de stânga spaniol, care a adoptat într-un final o abordare mai conciliantă.

În prezent, în Parlamentul European există 24 de limbi oficiale și orice limbă nouă ar presupune cerințe suplimentare semnificative de traducere.

Partidele naționaliste catalane au insistat mult timp pentru utilizarea limbii în instituțiile europene.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

73 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *