Spania și Marea Britanie pregătesc un acord privind Gibraltarul

Spania este pregătită să semneze un acord privind statutul post-Brexit al Gibraltarului, începând de miercuri, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a plecat să se întâlnească, astăzi, la Bruxelles, cu noul ministru de externe britanic David Cameron, pentru a discuta despre statutul Gibraltarului. „Spania vrea ca acest acord să fie semnat miercuri”, a spus ministrul spaniol.

Gibraltarul, o enclavă aflată în sudul Spaniei, este sub stăpânire britanică din secolul al XVIII-lea. Modul de supraveghere a graniţei cu Spania reprezintă un punct de dispută între Spania și Marea Britanie din 2016, anul de ieșire din Uniunea Europeană.

Spania, Marea Britanie şi Uniunea Europeană au convenit la 31 decembrie 2020, cu câteva ore înainte de ieşirea completă a Marii Britanii din bloc, că Gibraltarul va rămâne parte a acordurilor UE precum Spaţiul Schengen, iar Spania va supraveghea portul şi aeroportul, în aşteptarea unei soluţii de durată.

Comisia Europeană şi Spania au trimis Marii Britanii o propunere, inclusiv menţinerea deschisă a graniţei terestre a Gibraltarului cu Spania, la sfârşitul anului 2022, şi asigurarea circulaţiei libere a persoanelor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *