Spania și Franța anunță construirea unui gazoduct subacvatic

Spania și Franța au ajuns la un acord pentru construirea unei conducte de gaz subacvatice, de la Barcelona la Marsilia, anulând un proiect de gazoduct care era blocat de mult timp și care ar fi conectat țările prin Pirinei.

Potrivit Euronews, gazoductul va permite Spaniei și Portugaliei, doi dintre principalii importatori de gaz natural lichefiat să își ducă surplusul de aprovizionare în Franța și în alte țări europene. Acesta a devenit produsul de bază pentru a înlocui gazul rusesc.

Spania și Franța construiesc un nou gazoduct subacvatic

Acordul a fost anunțat joi de premierul spaniol Pedro Sánchez, de președintele francez Emmanuel Macron și de premierul portughez António Costa, înaintea unui summit UE la Bruxelles, unde criza energetică va fi subiectul principal.

„Este o veste foarte bună pentru Europa. Această solidaritate este coerentă cu tranziția noastră ecologică”, a declarat Sánchez reporterilor.

Proiectul MidCat devine astfel abandonat oficial, au confirmat liderii celor trei state. Conducta, cu o lungime de 226 de kilometri, trebuia să conecteze rețeaua de gaze a Spaniei la cea a Franței, traversând Pirineii, de la Hostalric, în Catalonia, la Barbaira, în sudul Franței. MidCat era blocat din 2019, când un raport independent a pus la îndoială prețul și rentabilitatea gazoductului. Dar războiul din Ucraina și criza energetică care a urmat au oferit un nou impuls și au alimentat apelurile din partea Madridului și a Lisabonei de a finaliza proiectul.

Facebook

Comentarii

71 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *