Spania se pregătește pentru un an turistic record

Fără a fi descurajați de haosul din aeroporturile europene și de inflația cu două cifre, vizitatorii se întorc în număr record pe plajele însorite din Spania, care se pregătește de un an turistic reușit.

Spania se bucură de cel mai bun an turistic din ultima perioadă

Numărul de vizitatori așteptați în această vară este atât de mare încât turismul, care reprezintă aproximativ 13% din cea de-a patra economie a zonei euro, este pe cale să se redreseze complet cu un an mai devreme decât se aștepta. Acest lucru ar ridica perspectivele pentru națiunea care s-a confruntat cu cea mai profundă contracție din regiune atunci când pandemia a lovit în 2020.

„Turismul a depășit cele mai bune așteptări, până de curând era greu de crezut că am fi putut reveni la nivelurile din 2019. Dincolo de o revizuire a creșterii, ceea ce este important sunt așteptările pozitive pe care le vedem”, a declarat Carlos Cuerpo, șeful Trezoreriei spaniole, într-un interviu.

Cuerpo consideră că forța redresării turismului în prima vară fără restricții sanitare ar putea ridica așteptările de creștere pentru întregul an. Acest lucru ar ajuta la repararea pagubelor provocate de criza de turism într-o țară care, în anul dinaintea pandemiei, a înregistrat de departe cele mai multe nopți petrecute de oaspeții internaționali din regiune.

Redresarea economică se poate extinde și în sudul Europei

Este probabil ca redresarea de care se bucură Spania să se extindă în sudul Europei, unde turismul este un motor important al creșterii și al ocupării forței de muncă, în special în destinații precum Grecia și Portugalia. Aceasta ar fi o sursă de vești bune într-un moment sumbru pentru economia continentului, în condițiile în care pericolul unei recesiuni planează dacă Rusia întrerupe aprovizionarea cu gaze.

Frenezia turistică a Spaniei sugerează că, pentru moment, vizitatorii ignoră inflația care se apropie de un nivel maxim al ultimelor patru decenii în această țară. Restaurantele și hotelurile de acolo fac angajări. Ocuparea forței de muncă era deja la nivelurile de dinaintea pandemiei în luna iunie, potrivit grupului din industria turismului Exceltur, care preconizează că sectorul va genera venituri de 152 de miliarde de euro în acest an. Acest lucru ar fi aproape egalat recordul stabilit în 2019. Până în prezent, nici anulările de zboruri și grevele personalului de cabină din Europa nu au afectat cererea.

Datele de înaltă frecvență, cum ar fi rezervările de zboruri și de hoteluri, semnalează că sectorul turismului ar putea fi aproape de a recupera anul acesta nivelurile de dinaintea pandemiei, a spus Urtasun. Acest lucru ar fi mai devreme decât prognoza inițială a băncii pentru 2023.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

73 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *