Spania: Pedro Sanchez va fi reînvestit ca premier

Parlamentul spaniol va vota joi pentru reînvestirea prim-ministrului socialist în exerciţiu, Pedro Sanchez, asigurat că obţine majoritatea absolută mai ales datorită sprijinului deputaţilor separatişti catalani, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

După săptămâni de negocieri intense, Sanchez, aflat la putere din iunie 2018, a reuşit să adune în jurul său formaţiunile politice reprezentând majoritatea deputaţilor. Plasat pe locul al doilea la alegerile legislative din 23 iulie, el va putea conta pe voturile a 179 de deputaţi, în timp ce majoritatea absolută este stabilită la 176.

Pedro Sanchez a obţinut joi sprijinul crucial al celor şapte deputaţi ai formaţiunii separatistului catalan Carles Puigdemont, în schimbul adoptării viitoare de către Parlament a unei legi de amnistie pentru separatiştii urmăriţi în justiţie, în special pentru implicarea lor în tentativa de secesiune a Cataloniei în 2017.

Sute de mii de persoane au manifestat în toată ţara împotriva amnistiei, la apelul Partidului Popular, reprezentând principala formaţiune a opoziţiei spaniole, în contextul în care liderul Alberto Nunez Feijoo s-a plasat pe primul loc la alegerile legislative, dar nu a reuşit să fie învestit prim-ministru la sfârşitul lunii septembrie din cauza lipsei de sprijin suficient în Parlament.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *