Spania: Pedro Sanchez, reînvestit în funcția de premier

Camera inferioară a parlamentului spaniol a votat, astăzi, pentru un nou mandat de premier al lui Pedro Sanchez, punând astfel capăt impasului creat după alegerile generale din luna iulie, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Candidatura lui Sanchez a obţinut 179 voturi pentru – cu trei mai multe voturi decât majoritatea absolută de 176. Votul de astăzi îcheie o perioadă de aproape patru luni de blocaj – după alegerile legislative din iulie – şi îi va permite lui Pedro Sánchez să formeze un nou guvern.

Clasat pe locul doi în alegerile legislative, după conservatorul Alberto Núñez Feijóo, acesta a negociat, în ultimele săptămâni, cu mai multe formaţiuni regionale, ale căror voturi sunt cruciale într-un Parlament fragmentat, scrie News.ro.

El a fost nevoit să convingă partidul separatist catalan al lui Carles Puigdemont, care a condus secesiunea eşuată a Cataloniei din 2017.

Astfel, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), din care face parte Pedro Sanchez, a încheiat acorduri separate cu o serie de partide regionale, inclusiv un act de amnistiere a separatiştilor catalani, ceea ce a provocat proteste în Spania.

Pedro Sanchez a obţinut primul mandat de premier în anul 2018.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *