Spania: Pedro Sanchez anunţă alegeri anticipate, după eșecul de duminică

Premierul socialist Pedro Sanchez a anunţat, astăzi, convocarea-surpriză de alegeri legislative anticipate, la o zi după ce partidul său a suferit o înfrângere clară în faţa conservatorilor într-un dublu scrutin municipal şi regional, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Sanchez a anunţat că l-a informat pe regele Felipe al VI-lea, şeful statului, despre „decizia sa de a dizolva Parlamentul şi de a convoca alegeri generale”, care vor avea loc pe 23 iulie.

Prin urmare, aceste alegeri vor avea loc în timpul semestrului preşedinţiei spaniole a Consiliului European, care va începe la 1 iulie, notează AFP.

Iniţial, alegerile legislative erau programate pentru sfârşitul anului, la o dată care nu fusese încă stabilită. „Am luat această decizie având în vedere rezultatele alegerilor de ieri”, a declarat Sanchez, la sediul guvernului spaniol.

„În calitate de preşedinte al guvernului şi secretar al Partidului Socialist, îmi asum rezultatele (alegerilor de duminică) şi cred că este necesar să dăm un răspuns şi să supunem mandatul nostru democratic voinţei poporului”, a adăugat el.

Victoria Partidului Popular în alegerile regionale şi municipale de duminică a depăşit chiar și aşteptările formaţiunii conservatoare. Dintre cele 10 regiuni guvernate de socialişti, PP a câştigat şase, inclusiv Valencia, una dintre cele mai populate şi mai bogate din ţară.

De asemenea, conservatorii şi-a consolidat poziţia în cele două fiefuri regionale ale sale, Madrid şi Murcia şi a preluat primăriile din Sevilla, al patrulea oraş din ţară.

Pedro Sanchez prezidează guvernul spaniol din iunie 2018.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *