Spania începe să aplice măsuri de economisire a energiei

Guvernul spaniol a anunțat marți o serie de măsuri care au în vedere reducerea consumului de electricitate, menit să contribuie la diminuarea dependenţei de gazele utilizate pentru producerea energiei electrice, în acord cu planul stabilit de Uniunea Europeană.

Aerul condiţionat nu trebuie să fie setat la o temperatură mai mică de 27 de grade, în multe spaţii publice. Potrivit ministrului Tranziţiei Ecologice, Teresa Ribera, această măsură va fi obligatorie în clădirile publice, magazine, teatre, cinematografe, locuri de agrement, staţii de tren, aeroporturi. Iluminatul vitrinelor şi edificiilor publice neocupate, cu excepţia iluminatului monumentelor, ar urma să fie stins, începând cu ora 22.00, într-un efort general de reducere a consumului de electricitate. Magazinele trebuie să își echipeze intrările cu sisteme automate de închidere a ușilor, cel mai târziu până la 30 septembrie.

Dar măsurile propuse de guvernul spaniol de coaliție necesită, însă, o validare ulterioară a Parlamentului, potrivit Agerpres. În tot acest timp, regiunile spaniole care sunt guvernate de dreapta, în speță de Partidul Popular, principala formaţiune de opoziţie în Parlamentul spaniol, resping aceste măsuri guvernamentale. Regiunea Madrid este prima regiune care a anunţat că va reclama propunerile la Tribunalul Constituţional.

Spania, ca și Portugalia, nu importă gaze rusești și s-a angajat să reducă cu 7% consumul de gaze, obținând astfel o derogare de la planul european de reducere a consumului de gaze. Măsurile sunt precizate într-un decret regal și ar urma să rămână în vigoare până la 1 noiembrie 2023.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *