Cetățenii europeni susțin politicile energetice implementate de Uniunea Europeană în ultimii cinci ani și solicită o mai bună coordonare între statele membre pentru a face energia mai accesibilă, în special în contextul tranziției către surse curate și independența energetică.
Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, 77% dintre respondenți consideră că UE ar trebui să joace un rol mai puternic în gestionarea politicilor energetice, adaptate circumstanțelor specifice fiecărui stat membru.
De asemenea, 79% dintre cei chestionați sunt de părere că obiectivele climatice ale Uniunii vor stimula crearea de noi locuri de muncă și vor atrage investiții în sectorul energiei curate. O altă constatare relevă că 76% dintre respondenți cred că politicile energetice implementate vor contribui la reducerea dependenței de importurile de energie, iar 69% consideră că acestea vor ajuta la diminuarea costurilor cu energia pentru gospodării și întreprinderi.
Diversificarea surselor de energie, o necesitate
Diversificarea surselor de energie este văzută ca o prioritate, 62% dintre cetățeni susținând că investițiile în surse regenerabile sunt esențiale pentru viitorul energetic al Europei. De asemenea, 54% subliniază că economisirea energiei ar trebui să fie o prioritate atât la nivel național, cât și european.
Consumatorii europeni, tot mai implicați în tranziția energetică
Sondajul arată că peste trei sferturi dintre europeni (77%) au adoptat măsuri personale pentru a-și reduce consumul de energie în ultimii cinci ani. Dintre aceștia, 55% au declarat că și-au ajustat mijloacele de transport, iar 41% au schimbat modul în care folosesc energia la locul de muncă.
Acțiunile concrete ale consumatorilor variază, dar multe dintre acestea sunt legate de renovările locuințelor pentru a spori eficiența energetică. Aproape jumătate dintre cei care au luat măsuri (44%) au declarat că și-au izolat acoperișul, pereții, ferestrele sau podelele, iar 27% au declarat că și-au schimbat cazanul din gospodărie. Alții au optat pentru instalarea de panouri solare (22%).
Cu toate acestea, o parte semnificativă (37%) nu au putut lua astfel de măsuri din motive financiare.