Majoritatea polonezilor nu vor moneda Euro

Aproape 70% dintre cetățenii polonezi resping ideea ca țara lor să adopte moneda euro, relatează EURACTIV.

Sondajul, realizat de United Surveys pentru Wirtualna Polska, arată că 66,8% dintre polonezi preferă să păstreze zlotul în loc să treacă la euro. Aproximativ jumătate dintre aceștia sunt „cu siguranță împotriva” adoptării monedei europene. Numai 27,3% susțin introducerea euro.

Deși au trecut deja 20 de ani de la aderarea Poloniei la Uniunea Europeană, sprijinul pentru trecerea la euro rămâne scăzut printre cetățeni. Aceștia sunt preocupati de creșterea prețurilor la bunurile de bază și de faptul că politicile fiscale ar putea deveni dependente de deciziile luate la Bruxelles.

Interesant este că scepticismul privind aderarea la zona euro nu este legat de afilierea politică. Atât alegătorii din opoziția naționalistă, cât și cei din partidele pro-UE din actuala coaliție guvernamentală condusă de Donald Tusk sunt la fel de reticenți.

Jumătate dintre alegătorii alianțelor de guvernământ – Coalitia Civică, Calea a Treia și Noua Stângă – se opun adoptării monedei euro, în timp ce doar 37% susțin această decizie.

Pe de altă parte, alegătorii partidelor de opoziție conservatoare, cum ar fi Lege și Justiție și Confederația, care sunt în mare parte anti-UE, au o percepție mult mai negativă despre euro, doar 4% dorind ca Polonia să se alăture zonei euro și 95% fiind împotriva acestei idei.

Deși există temeri publice, mulți economiști consideră că aderarea la zona euro ar aduce Poloniei beneficii economice și politice semnificative. Potrivit unui raport al think-tankului polonez Reform Institute, ca membru al zonei euro, Polonia ar putea lupta mai eficient pentru a-și modela sistemul de guvernare economică într-un mod mai receptiv la problemele actuale.

Cu toate acestea, momentan, Polonia nu poate adera la zona euro deoarece nu îndeplinește criteriile de convergență, inclusiv stabilitatea prețurilor, finanțele publice sănătoase, stabilitatea cursului de schimb și ratele dobânzilor pe termen lung.

Doar șapte țări din UE și-au păstrat monedele naționale: Bulgaria, Cehia, Danemarca, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

Dar trendul este clar, a declarat Agnieszka Cianciara de la Academia Poloneză de Științe în cadrul unei conferințe organizate de Institutul de Reformă privat în septembrie trecut.

Aceasta a remarcat: „Bulgaria se îndreaptă clar pe acest curs, iar Suedia reia dezbaterea despre aderarea la zona euro.”

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *